Havlıcan

Diğer İsimleri: Alpinia officinarum, Alpinia

Botanik Bilgi: Zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. 150 kadar çeşidi vardır. Yüksekliği pek çok türünde 3 metre’ye varır. Yaprakları ince, uzun şeritler gibidir. Salkımlar halinde pembe ya da beyaz çiçekler açar. Baharat olarak kullanılan yerleri, uçucu yağ içeren kök sapları, yani toprakaltı gövdeleridir.

Bilinen Birleşimi : “Alpinol” ve “Alpinin” gibi maddeler vardır.

FAYDALARI 

İştah açar ve mideyi güçlendirir.
Mide ve bağırsaktaki gazları giderir.
Soğuk algınlığı, nezle ve gripte olumlu sonuçlar verir.
İdrarı ve balgamı söktürür.
Romatizmaya karşı etkilidir.
Kadınlardaki akıntıları düzenler.
Akılı kuvvetlendirir.
Göğsü yumuşatır.
Sabahları aç karına 3gr havlıcan süt ile karıştırılıp içilirse cinsel gücü artırır.
Çocukların altı ıslatmamalarında yardımcı bir takviyedir.
Dispepsiye(karındaki sürekli ağrı) iyi gelir.
Ağız kokusunu giderir.
Tükürük salgısını fazlalaştırır.
Sinir sistemini etkileyerek baş ağrısı ve baş dönmesini giderir.
Sinirleri güçlendirir, hıçkırığı keser.
Ağız ağrılarında (yara, ülser) şifalar sunar.